Ghanesiske Rytmer og Dansk Reggae

Ghanesiske Rytmer og Dansk Reggae

Musikere fra netværket International Footprint International (Ghana) er taget hele vejen til Århus for sammen med danske Total Hip Replacement at lokke publikum ud på dansegulvet med piblende polyrytmik og fængende hooks til Roots and Hybrid festivalen. Det er ikke første gang de to venskabsbands deler scene, men denne gang bliver fusionen total og byder endda på nye, fælles kompositioner.

De to bands har øvet intenst de sidste par uger for at blive klar til at vise Århus, hvordan deres musikalske møde udarter sig. VINK nåede heldigvis at fange et medlem fra hver af de to bands til en snak om inspiration og musikalsk udveksling. Og om musikkens evne til at skabe åbenhed og venskab og til at bygge bro mellem kløfter.

”Music is a peace setter”

Da jeg interviewer percussionist i African Footprint International Frank Kobina Prah, sidder vi på fliserne foran et øvelokale i Åbyhøj. De to bands øver. Bas- og tromme-grooves fylder luften, og fliserne er lidt hårde at sidde på, men det er ok. For forårsvejret er godt, og det varmer hjertet at høre Frank fortælle om, hvad African Footprint International er for et projekt.

AFI er et netværk af ghanesiske musikere og dansere, som hjælper talentfulde børn og unge i Ghana, som ellers ikke har nem adgang til musikalsk skoling. De er med til at skabe et miljø for det musikalske vækstlag ved at tilbyde gratis musikundervisning.

“The real motive behind African Footprint International is to bridge the gap between the privileged and the non-privileged people in the society, and to bridge a gap between those who are able and those who are not able”.

Frank uddyber, hvorfor det er så værdifuld ting at styrke interessen for musik hos de underprivilegerede børn i Ghana.

”Music is a peace setter. Music is very strong, it communicates with the spirit. If you have trouble with someone, through music you can settle down with that person”.

Tradition og fornyelse

AFI rejser meget og skaber forbindelser til musikmiljøer internationalt. Det er dermed også en dialog og en grænsenedbrydning mellem forskellige musikkulturer, som AFI ønsker at skabe.

African Footprint Int. lærer den ghanesiske musiktradition fra sig både i hjemlandet og på deres rejser. Kernen udgøres af traditionelle rytmer, percussion, sang, dans, og ghanesiske folkefortællinger. Men i African Footprints musik moderniseres traditionen.

“It is the combination of the traditional rhythms in Ghana and then the western music like the bass guitar, trompet, the drumset – we put it on top of the music. But the roots is from Ghana”.

En friere tilgang

Victor West Hosbond er forsanger og trombonist i Total Hip Replacement. Mens tonerne fra øveren blander sig med forårsluften, får vi en snak om, hvad der kommer ud af det musikalske samarbejde. Inspireret af blandt andre Fat Freddy’s Drop og The Black Seeds spiller århusbandet en feststemt blanding af reggae, funk, soul, dub og afrobeat. Dannet omkring 2013 er de efterhånden et garvet liveorkester, og har rejst rundt i verden for at optræde og samle inspiration til deres musik.

Tre gange har de været i Ghana med udgangspunkt i kontakten til African Footprint Int. Den groove- og improbaserede tilgang, som AFI har, kommer til at præge deres refortolkninger af Total Hips sange. Og ligesådan vil det blive spændende at se, hvordan de ghanesiske rytmer vil smelte sammen Total Hip’s blæsere og harmonik.

”Deres mentalitet omkring dét at spille musik, er vi blevet meget inspireret af. Sådan en meget fri måde at tænke det på, både i komposition og spilleglæde.. (…) ret mange af African Footprints sange er ret jammede, hvor der ikke nødvendigvis er den helt store form, så det er mere sådan en ”feeling”, og man fornemmer hinanden – hvornår man går videre, og hvornår man laver breaks (…).. så det store fokus på sammenspil og groove, tror jeg, vi er ret inspireret af og så .. når man ikke har en fast struktur, så kan man improvisere fra gang til gang.. det synes vi også, er ret fedt”.

 

Total Hip Replacement udkom med deres debutalbum ”Wonder Why” d. 26. april 2018. African Footprints musik kan høre på albummet ”Journey” fra 2011, og der er mere på vej. Den 22. juni fejrer African Footprint deres 20. års jubilæum på Radar – det bliver helt sikkert en fest!

 

 

Skriv en kommentar