På Sølystgade 30 finder man Beboernes Hus. Her luner følelsen af fællesskab og forsamlingshus med dertilhørende Budget-kaffe og First Price-småkager – men det er alligevel ikke det, der tæller. Det er nærværet og mødet med byens beboere, der skaber et fællesrum for folket, hvor både lette og tunge emne kan tages op. Torsdag aften kom forfatterne Jens Blendstrup, Martin Petersen og Louise Juhl Dalsgaard forbi til en snak om middelalderen, immigration, anoreksi og erindringer om villavejen på Nordre Strandvej. 

//Alle fotos: Kio Jørgensen

Selvom gennemsnitsalderen er 50+, og folk ikke er iklædt lange læderfrakker, statement muleposer og en sort Moleskine notesbog, kan det stadig varmt anbefales at tage til sådanne forfatteroplæsninger. Og selvom deltagerlisten kan koges ned til 20 personer, er der ingen tvivl om, at forfatter Jens Blendstrup, Louise Juhl Dalsgaard og Martin Petersen kunne varme det lille beboerhus op med lunefuld latter en våd og blæsende torsdag aften.

Med hver deres tilhørsforhold til Aarhus var det med gensynsglæde, at forfatterne optrådte til en snak om alt fra opfostring på villavejene i Risskovs rigmandskvarter til en indlæggelse på Psykiatrisk Hospital. Med en anorektisk fortid er det ligeledes dét Louise Juhl Dalsgaards seneste roman Det dér og dét der handler om, som dannede grundlag for resten af hendes oplæg. Samtidig indledte Martin Petersen til en snak om immigration, flugt og rejse med sin, i Tyskland, prisvindende ungdomsroman Exit Sugartown, der handler om unge, der netop ikke er vokset op med trygheden på villavejene, men, med livet som indsats, forsøger at skabe en tilflugt til den.

Udover aktuelle problematikker og selvrefleksion som Louise Juhl Dalsgaard og Martin Petersen lagde op til, var der ligeledes plads til sjov med Jens Blendstrups skøre personlighed, der både kunne parodiere damestemmer og udstille sine gamle klassekammerater i erindringsbogen Luskefisefortællinger fra 2014, hvor alene titlen leder op til sjov og spas, der bredtes i forsamlingen. Dermed stjal Blendstrup showet med sin skøre performance, og man forlod forsamlingen med højt humør!

Forfatteroplæsningen blev dermed en givende oplevelse på grinekontoen, som skabte varme, gæstfrihed og et fællesskab, men som også lagde op til refleksion. Her afspejlede den brogede flok i forsamlingen ligeledes emnerne på programmet. Derfor vil jeg varmt anbefale alle byens beboere til at støtte op om sådanne by fællesskaber og forsamlinger – når det ellers er så nemt at gå forbi hinanden.