Jeg har brugt store dele af mine timer i livet på enten at spille eller lytte til jazz. Derfor bliver jeg også altid begejstret, når det lykkedes mig at inspirere andre til at forsøge at tage genren til sig. Denne guide er netop et forsøg på dette.

 

Det kan være svært at komme ind på livet af jazz. Den har måske ikke været en del af barndomshjemmet. Måske finder man den larmende, uoverskuelig eller gammeldags. Ikke desto mindre er det netop nu, at du, som århusianer, har muligheden for at give genren et skud, når den 30. udgave af byens jazzfestival løber af stablen henover den næste uge.

Jeg har i den anledning valgt fem gode koncerter og medfølgende grunde til, hvorfor jeg synes, genren er værd at tjekke ud under Aarhus Jazz Festival. Jeg finder bestemt ikke genren gammeldags eller uddateret, og derfor er samtlige koncerter med fremadstormende talenter. Ligeledes synes jeg ikke, at jazzen er elitens musik – og derfor koster koncerterne fra ingenting til ganske få kroner.

 

Balvig/Bülow/Christensen // Aarhus Jazz Festival

 

MUSIKKEN SKABES LIGE NU

Improvisation og det at skabe musik i nuet er for mig en af de væsentligste ingredienser i jazz. For at dette skal lykkedes, skal der i min optik være en stærk kollektiv energi krydret med stærke individuelle udtryk. Johannes Gammelgaards ABC er for mig et af de bedste eksempler på dette. Gruppen består af hele otte forskellige musikere, der, ud fra kompositioner af frontmanden, vil lade musikken komme til udtryk gennem improvisationer i samme nu, som den forløber i. Lad dig endelig rive med. Her kan du opleve det.

 

DE SKRIVER, SPILLER OG UDGIVER SELV MUSIKKEN

Dette kan lyde ret overfladisk. Men tager man de evner, som de fire musikere i Aloft Quartet besidder, til overvejelse, må man tage hatten af for, at det eneste snyd er timer i øvelokalet. Der er ikke nogen backing tracks eller autotune på de fire drenge, der til gengæld leverer tight grooves, skønne egenskrevne kompositioner samt musikalsk overskud. Det hele er hjemmelavet, ligesom gruppens debutplade First Year, der udkom sidste år. I dagens anledning er de flankeret af en af Danmarks stærkeste stemmer på trompet, Jakob Sørensen, der også figurerer på pladen. Her kan du opleve det.

 

KÆRLIGHEDEN TIL TRADITIONEN

Ligeså vigtigt som det er for unge jazzmusikere at kunne bidrage med ny musik og kompositioner, er det at kunne gentænke den arv og sangskat som jazzens fundament hviler på. I jazzen er der en lang række gamle sange, som primært stammer fra gamle musicals og film, som bliver spillet igen og igen på jam sessions. Mange musikere dykker ned i denne gamle tradition og bidrager med deres eget unikke input til den, hvilket de tre musikere Jascha Briand, Bertil Bille og Thorbjørn Stefansson udmærker sig i. Her kan du opleve det.

 

Aloft Quartet // Aarhus Jazz Festival

 

BYENS BARER OG OASER BLIVER LEVENDE

Et af jazzens helt store plusser er, at den oftest leveres akustisk. Akustisk musik lyder bedre og giver en helt speciel stemning til et rum. Et af byens bedste steder til at nyde den akustiske musik er Pica Pica, som heldigvis også huser jazzkoncerter i løbet af året. Derfor vil jeg foreslå at nyde et glas vin, mens musikken sætter stemningen på en af byens hyggeligste oaser. Her kan du opleve det.

 

DE LOKALE TALENTER HAR INTERNATIONALT SNIT

Dette kunne også siges om de andre grupper, som er nævnt i artiklen. Men i forhold til trioen Balvig/Bülow/Christensen, så har de virkelig høstet international opmærksomhed siden deres debutalbum, Associated With Water, udkom. De tre tager del i et væld af internationale samarbejder og bevæger sig rundt mellem europæiske storbyer, hvor de udøver deres virke. Hvad vi som århusianere kan være stolte af, er dog at de alle har haft deres gang på enten den ene eller anden af byens musikskoler og taget stor del i byens musikliv. Her kan du opleve det.