REPORTAGE: Det handler om mad og samvær, når Skraldecaféen knap én gang om ugen fyrer op for bål og ovn og tilbereder skraldemad over åben ild.

 

Det kan være svært at forestille sig, men de retter, der bliver kreeret af de frivillige og fremmødte på Skraldecaféen, er gjort af råvarer fundet i supermarkeders affaldscontainere. De skraldede madvarer er fundet uden for Aarhus’ indre by, da der allerede er rift om buddet inden for Ringgaden. ”Vi er jo ikke ude på at tage maden ud af munden på folk,” siger Steffen Sand, som er en af initiativtagerne bag caféen og selv aktiv skralder.

Steffen Sand og folkene fra Skraldecaféen tager bestemt ikke maden ud af munden på nogen. Tværtimod har de siden midt på sommeren skraldet spiselige sager til sultne aarhusianere.

 

skrald (1)
Nak og æd får en helt ny betydning, når råvarerne er fra en affaldscontainer. // Alle fotos: Kristoffer Roland Poulsen.

Mad med medmenneskelighed

De folk, der møder op til Skraldecaféens arrangementer, er lige så forskellige af udseende, som den mad, der tilberedes rundt omkring på de brændende bål, der står spredt med få meters mellemrum på Godsbanen.

Steffen Sand peger rundt på nogle af de fremmødte, idet han i korte vendinger fortæller om de mange alsidige aarhusianere, der gæster Skraldecaféen. De besøgende tæller alt fra studerende i mindre grupper, der kommer for et hurtigt måltid mad, pensionister, der smækker en omgang saftig salat sammen og midaldrende mænd, der eksperimenterer med eksotiske madretter.

Meget af madlavningen foregår over åben ild, men Skraldecaféen har også gasblus til rådighed.
Meget af madlavningen foregår over åben ild, men Skraldecaféen har også gasblus til rådighed.

 

Flinke folk falder hurtigt i snak med hinanden til lyden af knitrende bål.
Flinke folk falder hurtigt i snak med hinanden til lyden af knitrende bål.

 

Kærlighed, kaffe og kylling

Det er dog på ingen måde et must at være ekspert i gastronomi og køkkenkunst for at kunne deltage. Skraldecaféen er i lige så høj grad drevet af kærlighed til mennesker som af kærlighed til mad. Selvom caféens primære formål er at skaffe mad til det fremmødte klientel i et kreativt køkken, er det muligt at høste lige så meget frugt af de venskabelige forbindelser, der pludseligt opstår mellem folk på Skraldecaféen.

Om du er til frugtsalat, grillet kylling eller bare er klar på en kop friskkværnet kaffe, vil der på Skraldecaféen helt sikkert også være noget for dig. Mens nogen kommer for maden, dukker andre op for den mangfoldighed og menneskekærlighed, som Skraldecaféens køkken emmer af.

 Opvasken er et job for to – det handler jo også om fællesskab.

Opvasken er et job for to – det handler jo også om fællesskab.

 

Hvad: Skraldecaféen.
Hvor: 
På Godsbanerne og rundt omkring i Aarhus’ parker.
Hvornår: 
Caféen er åben efter lyst og behov, dog cirka en gang om ugen.
Hvorfor: 
Socialt samvær, snak og stop madspild.
Mønt:
 Gratis.
Links:
 Tjek Skraldecaféen ud for kommende arrangementer.