Når natten sænker sig over Aarhus og sol bliver til måne, så er det om at komme afsted. I nat skal du med ud på rov. Ud og gøre nattens gode gerning.

Skrald, 1

Da jeg fortalte mine venner om min nye hobby, rynkede de alle på næsen. Og forståeligt nok. Jeg rynker selv på næsen, når jeg åbner låget og stikker hovedet ned i en container i håbet om at kunne fylde køleskabet op. Vi kommer ikke uden om det: at skralde er en stinkende affære.

Jeg har mødt mange mennesker, som spørger mig, om jeg ikke synes, det er pinligt, eller om jeg skammer mig over det. Til dem plejer jeg at sige, at jeg vil skamme mig mere over at lade alt den gode mad rådne op. Der ligger urimeligt meget mad derude – det vil du forhåbentlig snart opdage.

Før du begiver dig ud i natten, er der lige nogle ting, som du skal have styr på:

  1. At skralde er ikke ulovligt.Supermarkederne frasiger sig ejerskabet idet, de smider maden ud. Det bliver først ulovligt, når du klatrer over et hegn eller bryder en lås op. Hvis containeren står frit tilgængeligt, eksempelvis i en baggård eller på en parkeringsplads, så kan du roligt dive in. 

  2. Find containeren. En god regel er at cykle uden for centrum. Mange hjemløse skralder de få tilgængelige containere, der er i centrum, og du har ikke lyst til at fratage dem deres aftesmad. Derfor cykler jeg altid lidt udenfor byen, Frederiksbjerg, Trøjborg og så videre. Der ude er det ren buffet.

  3. Du skal have styr på dagens dato. Du vil ikke slæbe alt for gammelt mad med hjem, så ha’ styr på datoen. Frugt, grønt og brød kan godt holde sig længere, end det, som der står på pakken. Kød kan fint spises, hvis du skralder det på sidste anvendelsesdato. Jeg plejer at stege noget til madpakken eller fryse det ned.

  4. Ha’ lys med. Mange containere står i mørke baggårde, så jeg bruger min iphone til at lyse containeren op. Jeg har set folk bruge pandelamper, men det er også de samme folk, som kører med cykelhjelm. Det gør jeg ikke, så jeg har bare min iPhone på fuld lyststyrke.

  5. Plastikposer fra supermarkeder er gode til at fragte mad med hjem. Så er det også næsten som at handle rigtigt ind. Bortset fra at det er efter lukketid.

  6. Brug din næse. Med mindre der gror behåret skimmelsvamp, så kan du nøjes med øjnene. Men ellers er lugten den bedste indikator på, om maden er spiselig. Lugter den fint, spis. Lugten den sløj, ud i skraldespanden igen.

  7. Aldrig gå på kompromis med din sundhed. Jeg har ikke selv spist mig syg, og sådan skal det helst være. Og lige en ægte skrækhistorie for at slå det på plads: Jeg har hørt om en fyr, der spiste muggen toastbrød og blev blind og lam. La’ det grønne toast ligge, ok?

  8. Lad være med at blive grådig. Maden er gratis, men hvis du tager for meget mad hjem, som du ikke får spist, så er vi lige vidt.

  9. Få skralde-venner. Du vil blive overrasket over, hvor mange der skralder. Der findes ikke en bestemt type, har jeg lagt mærke til. Jeg har set unge piger jokke rundt op i containere, jeg har mødt enlige mødre, søvnige indvandrefædre og forvirrede udvekslingsstudenter. Alle gør det, og ofte er folk søde til at dele deres fangst med dig.

  10. Sidst, men ikke mindst. Når du nu har skraldet din aftensmad, og du cykler forventningsfuld hjem med fyldte indkøbsposer, så skal du huske at kokkerere noget lækkert mad ud af din velfortjente fangst. Velbekomme.

 

Og så lige et godt fif til alle dem med forældre eller venner, der synes at det der med at skralde simpelthen er for ulækkert: Inviter dem hjem på aftensmad, og mens de smaskende kaster maden i sig, fortæller du dem, at middagen har været gratis, fordi du fiskede råvarerne op af Faktas container i går nat. Jeg lover dig: reaktionen er altid priceless. 

Skrald, 2